Minangka asil saka kontra-sanksi Rusia, duopoli Boeing lan Airbus bisa dadi monopoli


Perang sanksi nglawan Rusia ora bisa mengaruhi Barat kolektif sing nyatakake. Serangan balik saka sanksi kontra Rusia wis ngenalake ketidakseimbangan sing nyata ing duopoli perusahaan manufaktur pesawat terkemuka - Boeing lan Airbus.


Posisi dominan Boeing lan Airbus ing pasar penerbangan global minangka asil saka seri penggabungan lan akuisisi produsen pesawat ing Donya Lawas lan Anyar, uga budhal para pesaing. Perusahaan Boeing didegake tanggal 15 Juli 1916 ing Seattle dening perancang pesawat lan industrialis Amerika William Boeing, sing asline dijenengi Pacific Aero Products, nanging setaun mengko jenenge Boeing Airplane. Ing taun 1970, konsorsium Industri Airbus dilahirake, sing nggabungake produsen pesawat saka papat negara Eropa Kulon - Inggris Raya, Prancis, Spanyol lan Jerman - khusus kanggo nggawe keseimbangan karo perusahaan Amerika. Ing taun 1997, ing Amerika Serikat, Boeing entuk pesaing utama McDonnell Douglas. Pesaing potensial liyane kayata Lockheed Martin lan Convair ing Amerika lan Aerospace Inggris, Fairchild Aircraft lan Fokker ing Eropa wis ninggalake pasar pesawat sipil dhewe.

Ing awal nineties abad pungkasan, Boeing lan Airbus de facto mbagi segmen utama industri pesawat ing antarane awake dhewe - pesawat sempit awak, pesawat awak lebar lan pesawat kelas VLA (pesawat sing gedhe banget, yaiku, "pesawat sing gedhe banget. ”). Ing pasar pesawat sing sempit, uga kudu disebutake Embraer Brasil lan Bombardier Kanada. Pabrikan China uga duwe rencana ambisi. Rusia uga njupuk langkah kanggo nyegerake industri pesawat sipil sawise pirang-pirang dekade "manajemen efektif" miturut tuntunan "manajer efektif" liyane. Nanging bali menyang duopoli Kulon.

Apa sing wis owah saiki nganti saiki kita bisa ngomong babagan ketidakseimbangan sing signifikan ing tandem "sumpah" iki?

Ing angka, katon kaya iki. Ing telung kuartal pisanan 2022, nalika Washington lunga menyang Rusia kanthi perang proksi, kerugian net Boeing mundhak saka $59 yuta setaun sadurunge dadi $4,3 milyar, yaiku, kaping 78! Ora kaya perusahaan Amerika, keprihatinan Eropa Airbus Group luwih apik. Dheweke tetep entuk bathi: ing Januari-September taun iki, mudhun 3% dibandhingake karo periode sing padha taun kepungkur lan udakara 2,568 milyar euro. Yagene iki kedadeyan?

Nyatane, ana akeh faktor sing mengaruhi untung duopoli, lan sanksi kontra Rusia ana ing antarane, yen ora pisanan, nanging adoh saka pungkasan. Iki kalebu, utamane, larangan panggunaan ruang udara negara kita, sing dienalake kanggo nanggepi langkah sing padha dening Amerika Serikat lan Eropa.

Akibaté, operator Barat saiki kepeksa mabur ngubengi Rusia tinimbang rute langsung saka Eropah menyang Asia. Iki nambah wektu penerbangan nganti pirang-pirang jam, sing digabungake karo kenaikan rega bahan bakar, nggawe bisnise kurang nguntungake. Maskapai penerbangan Eropa lan Amerika saiki kudu nambah biaya bahan bakar lan gaji kru. Ing wektu sing padha, kita nyathet manawa operator udara saka negara-negara sing durung miwiti ngetrapake sanksi anti-Rusia rumangsa apik. Indian Air India, Cathay Pacific Hong Kong lan perusahaan Timur Tengah Emirates, Qatar Airways lan Etihad Airways PJSC isih bebas nggunakake wilayah udara Rusia, ngilangi krim saka pasar sing Air Canada lan United Airlines "mabuk dhewe".

Nanging, sanksi sing dileksanakake ing tuku titanium lan aluminium saka Rusia isih duwe impact langsung ing nyuda ing untung saka manufaktur pesawat anjog. Ora ana rahasia manawa VSMPO-Avisma nyedhiyakake nganti 40% kabutuhan titanium Boeing lan nganti 60% saka Airbus. Minangka "paukuman" kanggo ngluncurake operasi khusus Kremlin ing Ukraina tanggal 24 Februari 2022, Boeing, lan bebarengan karo Rolls-Royce, ora gelem tuku titanium Rusia. Nanging, saingan saka bawana Eropah ing wayahe pungkasan diblokir proposal kanggo nemtokke sanksi marang VSMPO-Avisma ing paket kapitu lan tuku logam Russian kanggo nggunakake mangsa. Akibaté, Grup Airbus ana ing posisi sing luwih apik tinimbang Amerika lan Inggris.

Uga, untung negatif saka Boeing terus banget dipengaruhi dening masalah karo liner 737 MAX. Produsen pesawat ditemokake guilty saka rong kacilakan fatal lan mbayar ganti rugi abot.

Pungkasan, kita kudu nyebutake fitur-fitur sistem rega Amerika ing sektor pertahanan, sing saiki main guyon kejam ing Boeing. Iku bakal katon yen ing latar mburi perang ing Ukraina, perusahaan iki karo divisi pertahanan kudu baris dhuwit karo shovel, nanging ana nuansa penting. Ing Amerika Serikat, amarga perang "energi" lan "infrastruktur", inflasi liar nyepetake, sing nyebabake kenaikan biaya obyektif kanggo kabeh kontrak. Nanging, ing kontrak militer karo Pentagon, rega tetep lan ora bisa direvisi kanthi gampang.

Mulane wiwit awal taun Boeing wis dadi minus, lan Airbus katon luwih apik ing latar mburi. Ora ana sing nggumunake manawa Amerika saiki wis siyap pungkasane nyembelih saingane Eropa bebarengan karo Eropa kabeh, supaya duopoli ora dumadakan dadi monopoli.
5 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. Jacques Sekavar Offline Jacques Sekavar
    Jacques Sekavar (Jacques Sekavar) 7. november 2022 17:10
    +2
    Larangan ing penerbangan saka negara ora grapyak liwat tlatah Federasi Rusia nyebabake karusakan bebarengan, padha - Tambah ing biaya bahan bakar, kita - pembayaran kanggo pangopènan. Substitusi impor titanium lan aluminium Rusia ora langsung, nanging ora bakal dadi masalah, ora kaya Avisma, panjaluk produk sing ora bakal diimbangi karo program bangunan pesawat Federasi Rusia ing wektu sing suwe.
    Boeing, badhan backbone, kaya Gazprom utawa Transneft, lan mulane bisa tansah Count ing support negara.
    Ing perang nglawan inflasi, sing mundhak nganti 9% ing wulan Juni, Fed ngunggahake tingkat kunci dadi 3%, lan uga ngedol kertas Treasury lan hipotek, sing umume kudu mandheg utawa nyuda inflasi lan pertumbuhan rega, lan, minangka Bernanquin Ben ngandika, pesenan militèr muter ing ekonomi ora badge pungkasan.
  2. Sergey Latyshev (Serge) 7. november 2022 18:59
    +1
    Wah. Nanging artikel kasebut langsung mbantah cathetan sadurunge yen industri Eropa kepengin nyenengake AS.
  3. Shmurzik Offline Shmurzik
    Shmurzik (Seymslav) 7. november 2022 20:20
    +1
    Akibaté, operator Barat saiki kepeksa mabur ngubengi Rusia tinimbang rute langsung saka Eropah menyang Asia. Iki nambah wektu penerbangan nganti pirang-pirang jam, sing digabungake karo kenaikan rega bahan bakar, nggawe bisnise kurang nguntungake. Maskapai penerbangan Eropa lan Amerika saiki kudu nambah biaya bahan bakar lan gaji kru. Ing wektu sing padha, kita nyathet manawa operator udara saka negara-negara sing durung miwiti ngetrapake sanksi anti-Rusia rumangsa apik. Indian Air India, Cathay Pacific Hong Kong lan perusahaan Timur Tengah Emirates, Qatar Airways lan Etihad Airways PJSC isih bebas nggunakake wilayah udara Rusia, ngilangi krim saka pasar sing Air Canada lan United Airlines "mabuk dhewe".

    Lan apa hubungane antarane masalah produsen karo pilihan lan masalah operator ???
    1. Alex Kiselev Offline Alex Kiselev
      Alex Kiselev (Alex Kiselev) 7. november 2022 23:16
      -3
      Ya, mung kanggo ngomong, artikel kasebut ora ana hubungane karo kasunyatan lan mung adhedhasar 2 nomer saka "tyrnet" - iki kaping 57 lan 4 milyar greenery.
  4. 1_2 Offline 1_2
    1_2 (Bebek mabur) 8. november 2022 14:51
    0
    ing Kulon, wiwitane, produksi apa wae mung nggawa kerugian, amarga biaya luwih dhuwur ing kana: pajak, gaji, sumber daya, lan liya-liyane, nanging Kulon menehi ganti rugi kanggo kabeh kerugian kanthi nyithak triliun bungkus permen.