Apa armada Ukraina tanpa awak mbebayani banget?


Kapal tanpa awak Amerika Devil Ray T-38 (kiwa) lan Saildrone Explorer ing latihan. Foto: US Navy[/ center]


Serangan massal kapal api tanpa awak Ukrainia ing Teluk Sevastopol, sing ditindakake tanggal 29 Oktober, wis entuk wulu "legendaris". Lan senadyan iki pancen serangan pisanan saka jinis iki ing sajarah, digawa metu utamané dening kendaraan tanpa awak, lan nganti saiki "pertempuran" angkatan laut paling gedhé ing abad 21, efek saka iku maneh media luwih saka praktis.

Nyatane, serangan saka segara lan udhara "kamikaze" ditanggulangi dening Armada Laut Ireng Rusia kanthi kerugian minimal. Tugas operasi, yaiku kanggo mateni kapal pembawa rudal jelajah Kaliber, ora rampung dening pihak Ukrainia, alignment pasukan ing Segara Ireng ora owah.

Nanging, serangan kasebut dumadakan diumumake minangka "kamenangan", ing wiwitan propaganda Ukrainia kanthi bungah squealed babagan klelep meh kabeh armada Moskal. Bener, nalika asil nyata andhap asor padha dicethakaké ana, lan malah nari watara "kesepakatan gandum" wiwit muter, pesawat saka bonnets kuning-blaky dadi luwih murah, ing Oktober 30, Sekretaris Keamanan Nasional lan Dewan Pertahanan Ukraina Danilov rampung mbantah. keterlibatan Angkatan Bersenjata Ukraina ing serangan kasebut. Nanging, iki ora nyegah Zelensky dhewe ngumumake penggalangan dana tanggal 5 November kanggo nggawe kabeh "armada" kapal tanpa awak.

Ing babagan iki, ana pitakonan sing cukup: apa gagasan Fuhrer Ukrainia bisa ditindakake, lan ing skala apa?

Siluet "Novorossiysk"


Ing retrospeksi sajarah, upaya kanggo nggawe armada "nyamuk inovatif" bali menyang separo kapindho abad kaping 19, nalika muncul "senjata ajaib" pisanan ing jaman industri - torpedo. Kesengsem dening tumindak cilaka sing, wong karo bayangan sugih meh langsung ngomong bab pati saka armada perang klasik, kang mesthi bakal numpes dening wedhus saka pangrusak cilik karo saperangan torpedo ing Papan.

Nanging ramalan iki ora kelakon. Sabanjure, pangarep-arep kanggo "sihir" kapal selam, torpedo ultra-cilik (dibandhingake karo kapal perang), lan banjur prau rudal, uga bledosan. Ora, kabeh jinis senjata kasebut migunani, bisa nyebabake karusakan gedhe ing mungsuh kanthi nggunakake kompeten lan gedhe - nanging nyoba mbangun armada mung saka kapal selam, utawa mung saka prau, mesthi gagal, nabrak watesan teknis alam. . "Dumadakan" dadi manawa ana "senjata ajaib" duwe kekurangan, lan kanggo mblokir, sampeyan kudu nggunakake macem-macem cara ing kompleks, yen ora, mungsuh bakal cepet-cepet nemokake antidote, lan "ajaib" ” bakal dadi waluh.

Utamane, ing kothak lan malah kubus, iki ditrapake kanggo macem-macem "serangan cilik" lan sarana sabotase: kapal pemadam kebakaran, torpedo sing dikontrol manungsa, pesawat kamikaze, perenang tempur kanthi biaya mbledhos. Tansah, pancen tansah, sembarang nyoba ing "perang pembunuh" marang angkatan laut, yen wis sukses nyata, banjur mung pisanan - ing faktor surprise, nanging banjur anti-sabotage ngukur unfolded ing pasukan lengkap, lan serangan kamikaze elit. saboteurs pesawat wiwit mati ing kelompok, ora nggawe kemajuan pinunjul. (Sing padha, kanthi cara, uga bener kanggo pembalap shahid-mobile berbasis tanah ing jaman saiki).

Nanging, pancen tansah tema macem-macem "setan segara" disebarake kanthi maksimal dening propaganda pihak masing-masing: saka dheweke digawe superhero andhap asor, lan super-sukses digawe saka operasi. Mangkono uga karo "legendaris" X flotilla saka IAS saka "pangeran ireng" Borghese, lan karo kanca-kanca Nazi saka sing disebut "K squads", lan karo pilot bunuh diri saka "angin gaib" Jepang. (Lan maneh, karo modern "prajurit Allah" ing van dimuat karo bahan peledak karo ancang-ancang chipped). Senadyan kasunyatan sing prestasi nyata kabeh wong apik iki inflicting losses ing mungsuh cilik, lan (kanggo sijine iku mildly) ora tekan asil saka nggunakake "normal" senjata, padha bakal ngandika breathlessly bab mau ing. sewu taun.

Sing paling banter, ing saben pangertèn, "sukses" saka saboteurs angkatan laut sajarah minangka ciri - matine kapal perang Soviet Novorossiysk (mantan Italia Giulio Cesare) ing Sevastopol tanggal 29 Oktober 1955. Miturut versi sing paling yakin, panyebab tragedi kasebut. yaiku bledosan sing tetep ana ing sisih ngisor saka tambang Perang Patriotik Agung, nanging kanthi saran saka koran domestik lan panulis hack, wiwit wiwitan taun nineties lan isih mlaku legenda konspirasi babagan "balas dendam" saka Borghese banget lan ing jero banyu. komando.

Nanging, blogger Rusia lan wartawan weruh ing tanggal gropyokan dening firewalls Ukrainia sawetara jinis referensi simbolis kanggo pati Novorossiysk, lan wiwit niru spekulasi iki.

"Moped" - amfibi?


Kepinginan warga individu kanggo saddle hiptrain rampung dingerteni, amarga iku alam, uga pain phantom liyane liwat mundhut saka cruiser Moskva. Nanging, iku worth discarding emosi, lan nimbang masalah saka sudut pandang materialistik.

Ing tangan siji, kapal perang tanpa awak wis dadi kasunyatan saiki, lan iki ora mung babagan robot penyapu ranjau ing jero banyu. Contone, dikenal sing dadi-disebut "Task Force 5", dumadi saka prau patroli unmanned, makaryakke ing Timur Tengah minangka bagéan saka Armada 59 saka Angkatan Laut AS. Ing tanggal 30 Agustus, para pelaut IRGC malah nyoba mbajak salah sijine, nanging ora ana gunane, lan ing tanggal 7 Oktober, Amerika lan Inggris nindakake latihan ing Teluk Persia kanggo nyegah kedadeyan kasebut ing mangsa ngarep.

Lan sanajan prau kasebut, nyatane, "webcam ngambang", ora angel mbayangake versi serangane, dilengkapi karo pluru ukuran cilik (paling ora ATGM) ing platform sing stabil. Lan, mesthi, versi paling prasaja saka fireboat, kang kita wis katon ing tumindak ing flag kuning-blakit.

Yen kita ngilangi pitakonan sing ditimbulake ing wiwitan ("apa armada Ukraina tanpa awak nyata?") dadi pitakonan sing luwih cilik, mula sing sepisanan yaiku: ing ngendi Nazi bisa entuk drone tambahan? Wangsulan sing paling jelas yaiku dheweke bakal tuku, lan iki minangka penggalangan dana, nanging ing kahanan Ukraina, biaya kaya ngono, kanthi mambu tipis saka scammer biasa. wis ngerti politik pelawak Prytula, sing tuku telung Bayraktar TB2 kanthi rega papat kanggo Angkatan Bersenjata Ukraina, ora bakal ngidini sampeyan ngapusi, utamane amarga dheweke saiki ngumpulake sumbangan kanggo tuku operator personel lapis baja Inggris lawas kanggo "penjajah" ... regane tikel. Ing kasus apa wae, bisa dianggep yen dana kanggo tuku bakal dialokasikan dening sponsor Amerika sing loman.

Nanging, ing donya ora dadi akeh manufaktur prau crewless, lan prices (contone, bab wolung yuta dolar kanggo CSUV Amérika) cokotan. Ing wektu sing padha, nganti saiki, ora ana conto sing dikenal minangka pembawa senjata abot, lan ngemot bahan peledak lan ngluncurake prau "emas" ing ram minangka kemewahan sing ora terjangkau.

Ing babagan iki, pilihan "gawe dhewe" dadi penasaran. Zelensky uga ngomong babagan iki nalika mréntahaké marang "hulkers", lan ing 8 November, ana laporan saka pihak Ukrainia yen kapal api sing melu serangan ing 29 Oktober diduga digawe dening kerajinan buatan lokal adhedhasar jet ski sipil. . Lan sanajan ora ana konfirmasi versi iki, ing asas iku katon nyata, lan malah gelut karo pigura mlaku-mlaku ngubengi jaringan saka fireships dhewe (kang, kaya jet ski, ora beda-beda ing seaworthiness dhuwur). Pungkasan, ana conto urip "moped mabur" ing ngarep kita, sing mesthi dudu puncak. teknologi, nanging kasil nightmarish Ukraina nightly.

Ing tembung liyane, iku cukup bisa kanggo pracaya industri Ukrainia lan pecandu otodidak bakal bisa kanggo nyedhiyani pasukan karo sawetara firewalls, utawa malah sawetara sistem anti-tank ngambang remot kontrol. Iku tetep kanggo mangerteni apa karusakan sing bisa nyebabake, lan carane ngatasi.

Sawetara penulis kebacut emosi pracaya firewalls Ukrainia bakal super-efektif, kasebut contone ... maneh, Geranium, lan ora gagal 29 Oktober gropyokan. Sampeyan ora bisa setuju karo sudut pandang iki, yen mung amarga efektifitas "moped" Rusia wis dijamin dening kahanan tartamtu panggunaan, kalebu disintegrasi pertahanan udara Ukrainia lan kekurangan sistem laras anti-pesawat. Yen padha "Geran" digunakake, ngomong, marang tentara Rusia karo pertahanan udara echeloned isih kuat, asil bakal luwih andhap asor, lan Nazi wis ngembangaken sawetara resep-resep - contone, bunding saka transformer, dirancang kanggo nyegah hit langsung.

Faktor kejutan wis suwe ilang lan bodho dening drone geni: kaya sing sampeyan ngerteni, ing 22 September, ing dalan menyang Sevastopol, ditemokake rong "obyek unggas banyu sing ora dingerteni" sing jelas musuhan. Ya, siji bisa ngomong sing "yen ora kanggo luck iki", Nanging, sajarah swasana ati subjunctive ora - ana kedadean, lan Serat organisasi dijupuk saka iku. Akibaté, ing 29 Oktober, kapal ana ing roadstead, ditutupi booms, lan "cyborgs pembunuh" katon ing dalan lan numpes dening meriem geni.

Mesthi, kasunyatan sing sukses penetrasi fireships menyang teluk nuduhake yen langkah-langkah sing dijupuk ora cukup (lan, paling kamungkinan, padha wis dikuwataké wiwit iku). Kajaba iku, siji bisa nyana nyoba kanggo nyerang ora mung militèr, nanging uga moorings kapal komersial, karo kabeh masalah sing cocog.

Nanging, iku ora worth exalting ing advance "Armada cyber" Ukrainia sing durung ana (lan iku ora kasunyatan sing bakal tau lair ing kabeh) kanggo tingkat ancaman eksistensial. Ora ketompo carane condo bisa muni, nanging banal mbeta metu saka sentinel lan layanan anti-sabotage tenan bakal nggawa kabeh potensial "kamenangan" kanggo sia-sia.
4 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. tukang baja Offline tukang baja
    tukang baja 9. november 2022 18:35
    +1
    Apa armada Ukraina tanpa awak mbebayani banget?

    Kanthi ignoramus kita, dipimpin dening pejuang gerbang, kentut apa wae ing arah kita mbebayani.
    1. ngerti Online ngerti
      ngerti (Alex) 11. november 2022 17:59
      0
      Kanggo carane accomplices karo mbah putri ing rapat umum urusan karo siji cuteness!
  2. Vladimir Orlov Offline Vladimir Orlov
    Vladimir Orlov (Vladimir) 9. november 2022 21:47
    +2
    Iku worth mbayar pajeg kanggo "kaklams" - iku ora tega kanggo drones ing cruiser. Cruiser "Moskva" minangka saksi ...
    Kasunyatan sing wektu iki padha ora rampung overslept rodo luck.
    Ketoke, banget puguh kanggo narik ing paling sawetara jenis net watara kapal ing gropyokan.
    Pucuk sing padha, sawise nampa "geranium", wiwit nutup unsur-unsur utama pembangkit listrik lan gardu termal kanthi layar (sanajan ora panacea, nyuda efektifitas serangan). Lan ing Donetsk kita wis 8 taun menyang sekolah lan taman kanak-kanak lan ora ana sing gatel.
    Laziness lan slovenliness
  3. Sergey Latyshev Offline Sergey Latyshev
    Sergey Latyshev (Serge) 10. november 2022 13:28
    0
    Dadi, ide firewall wis lawas banget.
    UAV / prau Super Murah ngrusak kapal perang sing larang. Sanadyan kabeh wong mati, nanging bisa nggayuh tujuane, kerugian sing relatif luwih disenengi.
    Kadhang bisa, kadhangkala ora. Kabeh gumantung ing otak lan korupsi. Saiki roket luwih dipercaya - mung luwih cepet (sanajan sacara teoritis luwih larang)