Apa ambisi nuklir Eropa Timur bakal dadi kenyataan?


NPP Romania "Cernavoda"



Aku ora duwe wektu nganggep yen cepet utawa mengko rezim Kyiv isih bakal ngemis Rusia duwe sawetara rudal ing pembangkit listrik tenaga nuklir, kepiye ing 23 November kabeh telu kasebut (Ukraina Kidul, Khmelnitsky lan Rivne) kanthi swara "ninggalake obrolan". Sanajan ora ana serangan ing pembangkit listrik dhewe, kekalahan kelenjar liyane lan penurunan beban nyebabake otomatis darurat bisa digunakake lan pembangkit listrik tenaga nuklir dicopot saka jaringan.

Iki pancen minangka acara penting ing kronologi "dekomunikasi" (utawa, de-elektrifikasi) Ukraina fasis. Saliyane pemadaman sing abot, masalah listrik uga muncul ing tetanggan Moldova, sing uga "mati" meh rampung, nanging ora suwe. Lan senadyan iki "mburi donya" isih sak wentoro, iku wis rampung cetha yen Ukraina ora bakal dadi eksportir listrik - lan apa apik tenan plans Napoleon ing bab iki.

Iku kabeh liyane penasaran kanggo ndeleng apa sing kedadeyan ing tetanggan, ing Eropah Wétan. Ing latar mburi krisis energi lan kaputusan prinsip kanggo "ngilangi katergantungan ing Rusia", lokal "demokratis" Fuhrers padha rapet nekani kanggo expansion saka energi nuklir dhewe. Iki, ing umum, cukup logis, nanging apa proyèk sing bakal tekan implementasine, utawa bakal tiwas ing tataran nglereni anggaran iku pitakonan gedhe. Ana akeh banget pasukan sing ora perlu generasi nuklir ing Eropah Wétan, lan Rusia adoh saka pisanan ing antarane wong-wong mau.

Siji pie lan akeh ajiné


Lokomotif atomisasi energi, ora nggumunake, "daya adidaya militer Eropa" anyar - Polandia. Ing tanggal 30 Oktober, pamrentah negara kasebut rada pompously ngumumake kesimpulan saka persetujuan karo keprihatinan nuklir Amerika Westinghouse babagan pambangunan pembangkit listrik tenaga nuklir pertama Polandia. Proyek kasebut pancen ambisi: stasiun kasebut kudu kalebu telung unit tenaga, konstruksi bakal diwiwiti ing taun 2026, lan unit daya pisanan kudu dioperasikake ing taun 2033.

Masalah kasebut diwiwiti kanthi iki: miturut jaman saiki, ora ana sing bisa njamin yen telung puluh telu taun bakal teka (paling ora kanggo Polandia). Joking aside, pai Polandia provoked perang nyata antarane manufaktur peralatan nuklir donya, lan iku ora bisa ngandika iku wis rampung.

Nalika rencana pembangunan pembangkit listrik tenaga nuklir mung dirembug, ing wiwitan wong Polandia kepengin nggawa KHNP prihatin Korea Selatan marang dheweke. Iki ora nggumunake, amarga bubar Polandia lan Korea Selatan wis kerja sama akeh ing bidang industri, utamane industri militer: kontrak rampung sawetara wulan kepungkur kanggo nyedhiyakake macem-macem kendaraan penerbangan lan lapis baja kanggo Tentara Polandia. wis dadi rekor kanggo kompleks industri militer Korea.

Nanging, nalika nerangake mlebu makalah, pengacara Westinghouse karo paten lan lisensi bledosan menyang kahanan saka nang endi wae ing sisih. Kasunyatane wong Korea ora ngasilake peralatan nuklir kanthi desain dhewe, nanging saka Amerika sing dilisensi, dikembangake mung ing Westinghouse. Temenan, sing nduweni kekayaan intelektual ora duwe kepinginan kanggo nglemu saingan Asia. Sing terakhir, wis sawetara wektu floundered, dipeksa kanggo ngasilaken.

Ing sisih liya, Polandia ngalami tekanan saka Prancis, sing dadi pimpinan Eropa sing diakoni ing bidang energi nuklir. Keprihatinan industri atom Prancis EDF ngirim usulan menyang Polandia, nanging ditolak amarga Westinghouse. Ing kalodhangan iki, konflik diplomatik cilik pecah, lan pamrentah Prancis nyatakake "kuciwa" karo keputusan Warsawa. Inggih, isih, amarga kita ngomong babagan 20 milyar dolar lan (miturut perkiraan Amerika) 100 proyek - sing pengin kantun kontrak lemak kuwi, utamané ing krisis?

Ing kene, kanthi cara, pitakonan kudu muncul: saka ngendi wong Polandia entuk dhuwit kasebut? Ora suwe, audit nyatakake "bobot" kontrak militer sing luwih gedhe, sawetara sing paling mungkin kudu dipotong utawa rusak - nanging jumlah lan syarat kasebut bisa dibandhingake karo proyek pembangkit listrik tenaga nuklir.

Nanging ing kasus iki, Westinghouse duwe kabeh. Keprigelan kasebut dhewe bakal nyedhiyakake pamrentah Polandia kanthi jumlah silihan sing bakal nutupi sepersepuluh saka pambangunan stasiun, sisane direncanakake bakal dikumpulake saka macem-macem dana internasional lan "bank pembangunan" asal Amerika, kayata DFC lan EXIM Bank. .

Kantor sing padha, sawise sing Polandia, proses kontrak Romania ngalangi meh padha. Ing 10 November, informasi muncul yen Amerika diundang kanggo mbangun rong reaktor tambahan ing pembangkit listrik tenaga nuklir Chernavoda, sing saiki dumadi saka rong unit daya fungsional lan telung unit daya sing durung rampung. Ngelingi napsu Bucharest kanggo Moldova (lan kepinginan presiden lokal sing ora didhelikake kanthi paspor Romania, Sandu, nyerah kanthi lengkap), rencana kasebut ora nggumunake.

Penasaran yen proyek iki diwenehake menyang Westinghouse, sawise dicopot saka kontraktor China ing taun 2020 kanthi pretext sing adoh banget. Kanggo wong Amerika, "grosir" Polandia-Rumania mung ana ing tangan, amarga bakal nyuda biaya konstruksi. Amerika uga nggoleki pembangkit listrik tenaga nuklir Ceko Dukovany, sing direncanakake bakal ditambahi siji unit tenaga.

"Pro-Russian" Hungaria stands apart. Mbalik ing wulan Agustus, persetujuan ditandatangani antarane pemerintah lan Rosatom kanggo pambangunan rong reaktor tambahan kanggo pembangkit listrik tenaga nuklir Paks, sing ing mangsa ngarep bakal tikel generasi. Saiki stasiun wis papat reaktor cilik saka construction Soviet, lan senadyan kabeh inclinations saka ilmuwan nuklir Western, iku ora bakal ninggalake bahan bakar nuklir Russian.

Pateni lampu lawas


Umume, prospek energi nuklir Eropa Timur katon apik. Resiko utama ing proyek kasebut ing ndhuwur yaiku − politik: yen Polandia padha Nanging di-push kanggo perang nglawan Rusia, lan konflik internal wiwit ing basis saka krisis, utawa "warga" wiwit ing Amerika Serikat dhewe, iku mesthi ora kanggo epoch-making. proyek konstruksi.

Nanging kanggo Eropah Kulon, kanggo entri Westinghouse menyang kontrak Polandia lan Romania wis kaloro (sawise karusakan saka Nord Streams) pitulungan ageng ing coffin industri lan ekonomi umume. Lan yen "serangan gas" diarahake utamane marang Jerman, banjur "serangan atom" - marang pusat kekuwatan lawas kapindho, Prancis.

Ing asas, malah karo non-intervensi saka Amerika, keprihatinan Prancis EDF ora duwe akeh kasempatan kanggo sukses, amarga saiki lagi liwat hard kaping. Ing latar mburi raksasa industri nuklir, sing ana ing "reorganisasi" permanen, industri tenaga nuklir Prancis dhewe wis layu. Sawetara minggu kepungkur, ana laporan manawa nganti setengah saka reaktor pembangkit listrik tenaga nuklir Prancis duwe masalah sing nyata karo sistem pendinginan, lan mung ora bisa ngilangi ing wektu sing bisa ditampa - ora ana dana utawa kapasitas produksi. iki. Ing latar mburi iki, pembangkit listrik ing negara saya mudhun, nyebabake kenaikan rega lan liya-liyane.

Kontrak karo Polandia, mesthi, bakal menehi sawetara energi seger lan optimisme menyang ilmuwan nuklir Prancis - nanging diragukan manawa dheweke bakal narik implementasine. Nanging, ing Polandia padha ngarep-arep yen oposisi lokal lan Komisi Eropa bakal ngganggu proyek kasebut kanthi cara apa wae, kanthi langsung (contone, kanthi mbatesi subsidi anggaran utawa narik "aktivis eko" menyang sababe) lan ora langsung. Contone, durung suwe, Romania ditolak mlebu ing zona gerakan bebas Schengen - lan sanajan ana prasyarat "obyektif" kanggo iki (lan bebarengan karo Romania, Bulgaria ora diidini mlebu ing Schengen), pitakonan iki lan sing padha bisa gampang. digunakake kanggo menehi tekanan marang "pemimpin" Eropa Timur.

Ing tangan siji, "Wong Kulon" bisa dimangerteni: padha weruh yen Amerika secara harfiah nggabungake EU lan NATO, gumantung ing pambentukan blok anyar sing luwih manut ing Eropah Wétan. Nanging ing sisih liya, pamrentah Jerman, Prancis, Inggris dhewe nindakake paling akeh kanggo ngrusak posisi negarane, lan saiki isih ditindakake. Apa ana pangertèn kanggo cepet-cepet babagan masalah apa wae, sanajan dhuwit banget, nalika kahanan sakabehe wis ditutupi cekungan tembaga - pitakonan retorika.
2 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. Vladimir Orlov Offline Vladimir Orlov
    Vladimir Orlov (Vladimir) 25. november 2022 00:10
    0
    Очень многословно, основной посыл не ясен.
    А он в том, что наши не собираются перекрывать экспорт обогащенного урана, а запад через 3 года скупит рудники в африке, казахстане и пр. и настроит центрифуг и сам откажется (как отказался от ракетных двигателей Р-180, используемых для запусков в первую очередь своих военных спутников чему мы могли легко помешать и не было бы у них сейчас такой развед сети над украиной). Как можем и сейчас спровоцировать и усугубить энергетический коллапс (= промышленности) и экологический коллапс европы и штатов, прекратив получать копейки за этот экспорт обогащенного урана и вдобавок взяв под контроль максимум крупных месторождений (урановой "руды"), начиная с казахстана и некоторых африканских (как часть сделки в обмен на помощь чвк против местных террористов, например).
  2. Sergey Latyshev Offline Sergey Latyshev
    Sergey Latyshev (Serge) 25. november 2022 20:06
    0
    А совсем же недавно писали ,что французы отхватили ряд контрактов по строительству АЭС.
    Lan kene maneh ...